Informació de la papallona de l’eruga del suro

És possible que diferents veïnes i veïns de Caldes hagin observat una proliferació extraordinària de papallones petites, de color marronós i antenes plomoses. Es tracta de la coneguda com a  Lymantria dispar, papallona nocturna natural d'Europa i d'Àsia que, normalment, es troba en equilibri de manera natural als nostres boscos afectant, sobretot, les alzines i les alzines sureres. Ni la papallona ni l’eruga són urticants ni perilloses per a les persones o animals. Els Agents Rurals informen que en qüestió de dies s’anirà reduint la població.

En ser una espècie autòctona, compta amb nombrosos depredadors i paràsits (ocells insectívors, escarabats, vespes i mosques paràsites) que controlen les fluctuacions poblacionals. Tot i això, de manera cíclica la població augmenta enormement i pot produir molèsties i intenses defoliacions durant diversos anys. Aquest any s’ha detectat una important activitat a tota la comarca, sobretot en les zones més forestals. De fet, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va realitzar durant el mes de maig tractaments fitosanitaris extraordinaris en 2.000 hectàrees forestals de La Selva.

El seu cicle biològic és anual. Cap a mitjans de primavera, de les postes de l´any anterior en neixen erugues de forma escalonada, que es pengen de fils sedosos i són desplaçades pel vent fins a grans distàncies. Acabades de néixer són peludes i de color negrós, però canvien d´aspecte i coloració després de cada muda. S´alimenten de fulles de diverses espècies vegetals, però principalment d´alzines i alzines sureres, provocant defoliació. A finals de primavera les erugues crisàlides sobre mateix dels arbres o en llocs pròxims, i a mitjans d´estiu surten les papallones, tot i que aquest any han proliferat abans degut a les condicions meteorològiques. Les femelles, de mida més gran i color blanc, ponen els ous cap a finals d´estiu, que no naixeran fins a la primavera següent.

La proliferació d´aquesta espècie pot provocar danys en la producció de fusta i suro i en parcs i jardins, danys estètics. No s´aconsellen accions de lluita insecticida. Només en casos d´atacs molt greus es poden fer tractaments, sempre sota control professional. A nivell particular hi ha la possibilitat d’adquirir trampes amb feromones per capturar adults i evitar que facin postes.

Tot i ser peluda, es tracta d´una espècie inofensiva pel que fa a la salut de les persones. No s´ha de confondre amb l´eruga de la processionària del pi tant per l´època (la processionària es veu a l´hivern i fins a finals de març) com pel comportament i coloracions.