Caldes de Malavella s’adhereix a la campanya “21 dies”

21 dies per parlar en català amb tothom, sempre, a tot arreu

 

21 dies. Aquest és el temps que cal segons els experts per modificar un costum. Qui no té 21 dies? És un gest petit, el que cal, un gest petit i repetit al llarg de tres setmanes, a fi que el nostre cervell l'adopti i el faci seu amb tota normalitat. Pot ser deixar de fumar, deixar de mossegar-nos les ungles, qualsevol hàbit quotidià que vulguem deixar enrere.

I un dels hàbits més freqüents a casa nostra és el dels catalanoparlants que canvien automàticament de llengua quan algú els parla en castellà o, senzillament, quan s'adrecen a algú que pels trets físics no reconeixen com un autòcton. Les estadístiques canten: 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua, és a dir, abandonen el català quan algú els parla en castellà.

Aquesta conducta és perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això cal capgirar aquest hàbit. Perquè parlar català amb tothom és ajudar els qui l'aprenen, és fer la llengua útil i necessària, és donar-li una oportunitat de continuar existint. I sobretot perquè les llengües es moren si no es parlen. Si amaguem el català el fem prescindible. La conseqüència d'aquest hàbit la podem veure als mateixos carrers i establiments de molts municipis de les comarques gironines, on cada cop se sent menys català.

És per aquest motiu que l’Ajuntament de Caldes de Malavella s’adhereix a la campanya "21 dies" promoguda pel Centre de Normalització Lingüística de Girona (CPNL), una iniciativa que té per objectiu que reflexionem sobre l'ús que fem de la llengua quan ens adrecem a un desconegut o a una persona que d'entrada no parla català (tot i que potser el sap o l'entén perfectament). 

La presentació oficial es farà el dijous 23 de març a les 19 h a la Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia per la psicòloga i activista Rosario Palomino i els actors Carme Sansa i Toni Albà, impulsors de la plataforma "No em canviïs la llengua". L'acte tindrà el suport d'Òmnium Selva Interior i l'ANC Caldes de Malavella.

 

No t’ho pensis, anima’t

El repte és clar, senzill: durant 21 dies es tracta de parlar d'entrada en català amb tothom, sempre, a tot arreu.

La campanya té una durada d’entre tres setmanes i un mes i, amb la intenció que tothom que hi participi canviï aquest mal costum. No cal dir que un cop acabada sols caldrà mantenir la mateixa actitud, amb la diferència que llavors ja no suposarà cap esforç.

El futur de la llengua depèn que siguem capaços d'aportar-hi, cadascun de nosaltres, el nostre granet de sorra. No és massa. Ho podem fer. I ho farem entre tots.