L’Oficina de Turisme de Caldes de Malavella treballa per a recuperar el patrimoni intangible del municipi. L’última acció ha estat l’edició d’un fulletó que recull set de les principals llegendes i un recull de dites i refranys caldencs, amb la voluntat de donar valor a la cultura del poble i a tot allò que el singularitza i el fa únic. La motivació és posar en valor les llegendes municipals, de manera que esdevingui un recurs turístic per al visitant, alhora que es contribueix a la preservació del mateix patrimoni mitjançant l'acció de promoció. Les llegendes i els refranys populars són una excel·lent mostra d’aquest patrimoni cultural que convé potenciar, i actualment el recull ens en parla d’un total de set: La llegenda de la Malavella, L'Hereu Riera, la Llegenda de Sant Maurici, Els gegants dels tres pujols, la Llegenda del pi d’en Llimona, La Marieta Salada, i Els bandolers i la Creu de la Mà.
La llegenda de la Malavella és potenciada en la Festa de la Malavella i el Ball de l'Hereu Riera es representa anualment a l’Aplec de Sant Maurici, entre d’altres ocasions. El fet d’anar associant el patrimoni llegendari amb d’actes populars provoca a poc a poc una sinèrgia turística transversal, i no estacional, per a consolidar l'activitat econòmica existent, tot fomentant la creació de productes que facilitin la seva competitivitat, i un creixement homogeni i equilibrat. La major part d’estudis que analitzen les noves tendències en matèria de turisme subratllen l’èxit de les destinacions que aposten per posar en valor la seva identitat i singularitat, amb el desenvolupament del que s’ha anomenat turisme de les experiències i de les emocions o turisme vivencial.
Des de l’antiguitat la tradició oral ha permès transmetre els costums, tradicions i creences de les diverses i nombroses generacions . Els contes, mites i llegendes de les diferents cultures permeten conèixer els costums, les creences i les formes de ser d'un territori, vinculant-ho a una orografia, un patrimoni i context històric-cultural. Destinacions emergents, com Escòcia, o destinacions madures, com la Provença o la Toscana, fonamenten avui la seva promoció turística en els seus valors intangibles, des dels mites i llegendes associades a grans personatges històrics fins a la gastronomia, el paisatge o l’art de viure.
L’any 2010 la Generalitat de Catalunya dissenyà un atles que recull el patrimoni intangible del tot el territori català. En el qual, Caldes de Malavella apareix en els apartats: Catalunya abans de la humanitat ( amb el jaciment paleontològic “el camp dels ninots”), Catalunya i la febre d'or, catalanisme i anarquisme (amb l’arquitectura modernista del Balneari Vichy Catalan i d’altres xalets d’estiueig), la Catalunya dels ibers, romans i visigots (amb les Termes Romanes de Sant Grau). La voluntat és que les nostres llegendes i fàbules es puguin incloure en futures edicions en aquest catàleg editat per la Generalitat en els apartats: La Catalunya llegendària (amb les llegendes de la Malavella i el ball de l'hereu Riera), i la Catalunya de Bruixes i bandolers (en la temàtica de bruixeria per la celebració de la Festa de la Malavella, una festa d’esoterisme i misteri,i en la temàtica dels Bandolers, amb la les llegendes que envolten el Camí Ral i la Creu de la Mà).
- Atles de turisme de Catalunya: http://www.atlesturismecatalunya.cat/