Mesures per evitar la pesta porcina a Catalunya

El Departament aconsella extremar les mesures de control.  

La pesta porcina africana és una malaltia molt greu i perillosa pels porcs que en els darrers mesos s’ha estès per diferents punts d’Europa. Amb l’objectiu de prevenir a la introducció al territori català, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural emet un conjunt de recomanacions de seguretat adreçat tant a granges d’autoconsum com a nuclis urbans on pugui haver-hi presència d’animals salvatges. La pesta no afecta l'ésser humà, però pot provocar la mort del 100% dels animals contagiats, fet que podria tenir conseqüències devastadores al sector econòmic porcí. 

No existeix tractament ni vacuna per controlar la pesta porcina. Els porcs domèstics i senglars poden contagiar-se per contacte directe amb altres animals infectats, per consum de productes derivats de carn afectada i per contacte amb objectes i persones que transportin el virus. Pel que fa als símptomes, el porc pot patir febre, trastorns respiratoris, vòmits, sagnat pel nas, diarrea sagnant, depressió i envermelliment de la pell de les orelles, l’abdomen i les potes. 

Per evitar la infecció el Servei de Prevenció en Salut Animal recomanable fer comprovacions regulars de l’estat sanitari dels animals i, davant de qualsevol sospita, trucar els professionals veterinaris de seguida. De fet, la pesta porcina africana és una malaltia de declaració obligatòria i l’omissió de la comunicació es considera una falta molt greu segons la Llei 8/2003, de 24 d’abril, de sanitat animal. 

Per garantir les mesures de bioseguretat a les granges d’autoconsum o reduïdes, el Departament aconsella evitar donar restes de menjar als animals, mantenir els porcs sempre tancats i sense contacte amb senglars, gats o gossos, permetre l’entrada al recinte només de personal professional o veterinari, augmentar les pràctiques d’higiene de mans, roba i calçat i, en cas de caçar, evitar posar en contacte els porcs de la granja amb estris, roba, armes, vehicle o gossos utilitzats durant la cacera.

Consulta el fulletó informatiu.